دوره 7، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 418-411 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haddadian K, Iranbakhsh A, Khavari-Nejad R A, Ghoranneviss M. The effects of copper nanoparticles and cold atmospheric plasma on biochemical indices of Dracocephalum moldavica . NBR 2021; 7 (4) :411-418
حدادیان کژال، ایرانبخش علیرضا، خاوری نژاد رمضانعلی، قرآن‌نویس محمود. بررسی شاخص های بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرشبو تحت اثر نانوذره مس و پلاسمای سرد اتمسفری . یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1399; 7 (4) :411-418

گروه زیست شناسی،دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران ، iranbakhsh@iau.ac.ir
هدف اين مطالعه، بررسي اثر نانو ذرات مس و پلاسمای سرد اتمسفری بر شاخص هاي بيوشيميايي گياه دارويي بادرشبو (Dracocephalum moldavica) است. عوامل دخیل در آزمایش شامل نانوذرات مس و ذرات غیرنانو در چهار سطح صفر (کنترل)، 25، 50، 75 میلی‌گرم بر لیتر (mgl-1) و پلاسمای سرد اتمسفری در سه فاصله زمانی صفر (کنترل)، 20 و 30 ثانیه بود. نتایج نشان داد که پلاسمای سرد اتمسفری باعث افزایش درصد اسانس می شود، در حالی که فلانوئید و فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز را کاهش می دهد. بیشترین تاثیر پلاسماي سرد اتمسفری بر درصد اسانس در تیمار 20 ثانيه مشاهده شد و بين تيمارهاي 20 و 30 ثانيه با توجه به تأثير پلاسماي سرد اتمسفری بر صفات ديگر، تفاوت معناداري مشاهده نشد. همچنین، مشاهده گردید که مس غیر نانو موجب تنش فلزی سنگین در گیاه بادرشبو می‌شود. سطوح 25 و 50 میلی‌گرم بر لیتر نانوذرات مس موجب ارتقا صفات شد، اما سطح سوم آن (75 میلی‌گرم بر لیتر) به‌عنوان فلز سنگین عمل کرد، بنابراین استفاده از نانوذرات مس 25 و 50 میلی‌گرم بر لیتر توصیه می‌شود. برهم‌کنش پلاسمای سرد اتمسفری و نانو ذرات مس نشان داد که پلاسمای سرد اتمسفری اثر فزاینده‌ای بر بهبود صفات مورد اندازه‌گیری داشته و اثر نانوذرات مس را افزایش داده است. می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از نانوذرات مس با غلظت 25 میلی‌گرم بر لیتر و پلاسمای 20 ثانیه در مقایسه با مس غیرنانو، تأثیر معنادارتری بر بهبود شاخص‌های بیوشیمیایی گیاه بادرشبو دارد.

دریافت: 1398/5/7 | ویرایش نهایی: 1400/3/16 | پذیرش: 1398/9/12 | انتشار: 1399/12/26 | انتشار الکترونیک: 1399/12/26