Valizadeh kamran R, Vojodi Mehrabani L, Abdoulzadeh Fard A, Tarinejad A. Reducing the toxic effects of Chromium in the growing medium of costmary (Tanacetum balsamita) by means of chromium purifying bacteria . nbr 2023; 10 (3) :219-229
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3615-fa.html
ولی زاده کامران رعنا، وجودی مهربانی لمیا، عبدالزاده فرد علی، تاری نژاد علیرضا. کاهش اثرات سمی کروم در محیط رشد شاهسپرم توسط باکتری تصفیهکننده کروم. یافته های نوین در علوم زیستی. 1402; 10 (3) :219-229
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3615-fa.html
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، rana.valizadeh@gmail.com
چکیده: (2129 مشاهده)
زیست پالایی یک استراتژی امیدوار کننده برای کاهش غلظت فلزات سنگینی است که با توسعه صنایع و کارخانهها در خاک افزایش مییابند و تهدیدی برای محیط زیست و سلامتی انسان هستند. برای بررسی تاثیر فلز سنگین کروم وکاهش اثرات سمی آن توسط باکتری (در دو سطح بدون وجود باکتری و وجود باکتری در محلول هوگلند آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد و صفات ریخت شناسی، فیزیولوژیکی و عناصر گیاه درتیمارهای اعمال شده اندازهگیری شد. نتاج نشان داد صفات عملکرد گیاه، وزن تر، طول ساقه و طول برگ تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. عرض برگ، کلروفیل a، کلروفیل b و محتوی فسفر گیاه که تحت تنش کروم کاهش یافته بودند با تیمار باکتری، افزایش یافتند. هیدروژن پراکساید، مالون دی آلدیید، اسکوربات پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پرولین، مواد محلول جامد، فنل، فلاونویید و آنتو سیانین و همچنین محتوای عناصر گیاه از قبیل کروم، ازت و پتاسیم در اثر تیمار کروم افزایش یافتند. با استفاده از باکتری در محیط کشت حاوی کروم، هیدروژن پراکساید و مالون دی آلدیید به طور معنی داری کاهش یافت که نشان از کاهش تنش اکسیداتیو بود. آنتی اکسیدان های غیرآنزیمی و آنزیمی تیمارهای باکتریدار افزایش پیدا کردند که نشان از نقش باکتری در تقویت سیستم آنتیاکسیدانی گیاه داشت. محتوی کروم گیاه بعد از استفاده از باکتری کاهش پیدا کرد. نتایج حاصل نقش مثبت کاربرد باکتری تصفیه کننده کروم درمحیط کشت گیاه در کاهش اثرات منفی تنش فلز سنگین کروم را نشان داد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم گیاهی دریافت: 1402/1/31 | ویرایش نهایی: 1402/9/30 | پذیرش: 1402/4/6 | انتشار: 1402/9/29 | انتشار الکترونیک: 1402/9/29