دوره 8، شماره 4 - ( 10-1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 296-289 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mouludi-Saleh A, Eagderi S, Abbasi K, Nasri M. Validation of two sympatric fish species of Urmia chub, Petroleuciscus ulanus and Urmia bleak, Alburnus atropatenae, based on morphologic characters in Mahabad-Chai River. NBR 2022; 8 (4) :289-296
مولودی صالح عطا، ایگدری سهیل، عباسی کیوان، نصری منوچهر. اعتبارسنجی دو گونه ماهی همبوم عروس­‌ماهی ارومیه و شاه‌­کولی ارومیه براساس صفات ریخت­‌شناختی در رودخانه مهابادچای. یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1400; 8 (4) :289-296

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. ، soheil.eagderi@ut.ac.ir
 با توجه به ابهامات بیان شده در برخی مطالعات اخیر مبنی بر مترادف بودن دو گونه همبوم عروس ماهی ارومیه (Petroleuciscus ulanus) و شاه کولی ارومیه (Alburnus atropatenae)، این مطالعه به منظور اعتبارسنجی این دو گونه با مقایسه صفات اندازشی و شمارشی آن­ها در رودخانه مهابادچای حوضه دریاچه ارومیه انجام شد. تعداد 64 نمونه از گونه P. ulanus و 68 نمونه از گونه  A. atropatenae صید شد و تعداد 17 صفت اندازشی و 7 صفت شمارشی اندازه‌گیری و ثبت شدند. صفات اندازشی به‌منظور حذف اندازه و اثرات ناشی از رشد آلومتریک مثبت استانداردسازی شدند، سپس نرمال و غیرنرمال بودن آن‌ها بررسی شد. داده‌های استاندارد شده با استفاده از آزمون­‌های تی­تست، من‌ویتنی، تجزیه به مولفه‌های اصلی (PCA) و تحلیل تابع تشخیصی براساس ارزش p تی­تست هاتلینگ (DFA/Hotelling's T-test) تحلیل شدند. نتایج نشان داد، که دو گونه مورد بررسی در 11 صفت اندازشی و 2 صفت شمارشی تفاوت معنی‌داری داشتند (05/0>P). همچنین آنالیزهای چند متغیره DFA تفاوت معنی­‌داری بین دو گونه مورد مطالعه نشان داد. نتایج این پژوهش فرضیه پیشین مبنی بر هم مترادف بودن این دو گونه را بر اساس صفات اندازشی و شمارشی رد می­‌نماید. بنابراین بر اساس نتایج این مطالعه، هویت آرایه‌شناسی این دو گونه معتبر هستند.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم جانوری
دریافت: 1399/11/13 | ویرایش نهایی: 1400/11/12 | پذیرش: 1400/4/28 | انتشار: 1400/10/27 | انتشار الکترونیک: 1400/10/27