دوره 8، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 129-118 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farjadi M, Norastehnia A. The effects of heavy metal mercury on some physiological responsses in Nicotiana tabacum . NBR 2021; 8 (2) :118-129
فرجادی ملیحه، نورسته نیا اکبر. اثرات فلز سنگین جیوه بر برخی پاسخ‌هاي فیزیولوژیکی توتون . یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1400; 8 (2) :118-129

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، m.farjadi44@yahoo.com
چکیده:   (2098 مشاهده)
یکی از تنش­‌های غیرزیستی مهمی که روی گیاهان تأثیر منفی می‌­گذارد، تنش فلزات سنگین است. آلودگی خاک با فلزات سنگین با پیشرفت و توسعه صنایع و مصرف کودهای شیمیایی حاوی عناصر سنگین به­ عنوان یکی از دغدغه­‌های زیست محیطی عمده در جوامع بشری تبدیل شده است. جیوه یکی از فلزات سنگین و سمی است که سبب آلودگی زمین­های زراعی می‌شود. تجمع جیوه در گیاهان، بسیاری از اعمال سلولی را مختل و رشد و نمو را متوقف می‌­سازد. در چنین شرایطی سیستم‌­های دفاعی آنزیمی و غیر­آنزیمی گیاهان فعال می­‌شوند. سيستم­‌هاي دفاعي متعددي در فائق آمدن گياهان در شرايط تنش زا با يكديگر همكاري مي­نمايند. هدف اين پژوهش بررسي اثر غلظت­‌هاي مختلف جیوه بر محتوای رنگيزه­هاي فتوسنتزي و فعاليت سيستم­‌هاي دفاعي غير­آنزيمی در توتون (Nicotiana tabacum) است. پس از كاشت گياهان با شرايط يكسان در بستر هیدروپونیک و تغذیه گیاهان با محلول هوگلند تيمارهايي با غلظت­هاي متفاوت نیترات جیوه (5/0، 1و3 میلی مولار) همراه با گروه شاهد و همگي در سه تكرار بر روي گياهچه­‌ها اعمال گرديد. پس از ده روز اعمال تيمار، گياهان براي انجام آزمايش‌­ها برداشت شدند. نتایج نشان داد که توتون در مواجهه با تنش فلز سنگین جیوه به منظور حفظ فشار اسمزی داخلی از تجمع اسمولیت­‌هایی مانند پرولین و قندهای محلول کمک می­‌گیرد. در صورتی­‌که کاهش محتوای رنگیزه‌­های فتوسنتزی و افزایش میزان مالون­‌دی‌­آلدهید برگ‌­ها نشان­‌دهنده افزایش آسیب‌­های اکسیداتیو است. افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی­‌های غیرآنزیمی توتون شامل آنتوسیانین، فنل، فلاونول و فلاونوئید در برگ­‌ها می‌تواند از سازو­کارهای تحمل در برابر تنش فلز سنگین جیوه باشد.

دریافت: 1399/5/21 | ویرایش نهایی: 1400/4/12 | پذیرش: 1399/8/26 | انتشار: 1400/4/5 | انتشار الکترونیک: 1400/4/5