shirinpour E, nasra esfahani M, bakhshi D. The morphological and biochemical effect of phosphate deficiency on different cultivars of common bean (Phaseolus vulgaris). nbr 2020; 7 (2) :206-218
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3247-fa.html
شیرین پور ابراهیم، نصر اصفهانی مریم، بخشی داود. اثر ریخت شناسی و بیوشیمیایی کمبود فسفات روی ارقام مختلف لوبیای چیتی . یافته های نوین در علوم زیستی. 1399; 7 (2) :206-218
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3247-fa.html
دانشکده علوم پایه، گروه زیستشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران ، esfahani_nm@yahoo.com
چکیده: (3811 مشاهده)
فسفر یکی از عناصر ضروری برای رشد و تولید محصول در گیاهان است. از آنجایی که خاک های کشاورزی ایران غالبا آهکی و محتوی فسفات قابل دسترس در این خاک ها بسیار پایین است، کمبود فسفات به عنوان یک محدودکننده عمده غذایی شناخته شده است و به کارگیری کودهای فسفاته برای تولید محصول مناسب ضروری است. به علاوه، به کارگیری کود فسفاته باعث آلودگی منابع آبی و خاک می شود، بنابراین، باید استراتژی هایی به کار برد که استفاده از کودهای فسفاته کاهش داده شود. شناسایی ژنوتیپ های متحملتر به کمبود فسفات در خاک، یک استراتژی ارزان قیمت برای ترویج کشاورزی پایدار در خاک های کم حاصلخیز است. در این مطالعه، پاسخ های ریخت شناسی و بیوشیمیایی پنج رقم زراعی لوبیا چیتی (تلاش، محلی خمین، صدری، کوشا و لاین Ks21191) به دو سطح واجد فسفات کافی و کمبود فسفات تحت بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که وزن تر و خشک و طول اندام های هوایی در ارقام لوبیای تحت شرایط کمبود فسفات به میزان قابل ملاحظه ای از میزان آنها در شاهد پایین تر بود. در حالی که طول ریشه در ارقام تحت کمبود فسفات از شاهد بیشتر بود. در شرایط کمبود فسفات، کمترین و بیشترین میزان فسفر کل به ترتیب در رقم محلی خمین و تلاش مشاهده شد. تحت شرایط کمبود فسفات، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز در ریشه و کاتالاز در برگ به میزان قابل ملاحظه ای افزایش نشان داد. در مجموع، رقم های محلی خمین و تلاش به ترتیب بیشترین و کمترین تحمل به شرایط کمبود فسفات را نشان دادند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم گیاهی دریافت: 1397/11/28 | ویرایش نهایی: 1399/5/7 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1399/4/10 | انتشار الکترونیک: 1399/4/10