دوره 2، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 24-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Momni H, Hosseini M, Yousefzade H. Assessment of variation in photosynthetic parameters in healthy and infected Parrotia persica C.A.Mey. with Viscum album L. in relation with tree location in stand. NBR 2015; 2 (1) :15-24
مومنی حورا، حسینی محسن، یوسف زاده حامد. بررسی تغییرات پارامترهای فتوسنتزی انجیلی (Parrotia persica C.A.Mey.) سالم و آلوده به دارواش (Viscum album L.) با توجه به موقعیت آن در توده. یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1394; 2 (1) :15-24

دانشگاه تربیت مدرس ، hosseini@modares.ac.ir

تحقیق حاضر به منظور مقایسۀ شاخص­های فتوسنتزی در پایه­های مختلف انجیلی سالم وآلوده به دارواش در دو موقعیت داخل و خارج توده در جنگل جلگه­ای تمیشان نور انجام پذیرفت. در هریک از موقعیت­ها، 5 درخت سالم و 5 درخت آلوده انتخاب شد و پارامتر­های فتوسنتز، هدایت روزنه ای، تعرق و میزان دی­اکسیدکربن بین­سلولی اندازه­گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان فتوسنتز و هدایت روزنه­ای در شاخۀ سالم و آلودۀ درختان آلوده به دارواش، بسته به موقعیت قرار­گیری درختان، تفکیک هر درخت و نوع شاخه متفاوت است. میزان تعرق و میزان دی­اکسیدکربن بین­سلولی در شاخۀ سالم و آلوده با یکدیگر تفاوت آماری معنی­داری داشت. بیشترین میزان فتوسنتز، هدایت روزنه­ای، تعرق و دی­اکسیدکربن بین­سلولی هم در داخل و هم در خارج توده، مربوط به درختان سالم است (به­استثنای هدایت روزنه­ای در خارج توده). هم در داخل و هم در خارج توده، شاخۀ سالم درخت آلوده دارای میزان فتوسنتز بیشتری در مقایسه با شاخۀ آلوده درخت آلوده است. همچنین مقایسۀ دو­گانۀ هر چهار پارامتر تحت بررسی حاکی از آن است که فتوسنتز، هدایت روزنه­ای، تعرق و دی­اکسیدکربن بین­سلولی شاخه­های سالم در داخل توده از مقدار بیشتری در مقایسه با خارج از توده برخوردار است. در این تحقیق مشخص شد که حضور دارواش، سبب اختلال در فعالیت­های فتوسنتزی گیاه میزبان گشته و انجام مطالعات تکمیلی در این زمینه پیشنهاد می­شود.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی |
دریافت: 1392/6/10 | ویرایش نهایی: 1397/9/21 | پذیرش: 1394/2/21 | انتشار: 1394/3/3 | انتشار الکترونیک: 1394/3/3