دوره 8، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 67-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kalouti S, Kazempour-Osaloo S, Attar F, Susanna A, Garcia-Jacas N. Molecular phylogeny and taxonomy of species of Cousinia section Stenocephalae (Asteraceae) in NE of Iran . NBR 2021; 8 (1) :56-67
کلوتی سیمین، کاظم پور اوصالو شاهرخ، عطار فریده، سوزانا آلفونسو، گارسیا- جاکاس نوریا. تبارزایی مولکولی و آرایه‌شناسی گونه‌های بخشه Stenocephalae از سرده Cousinia (تیره کاسنیان) در شمال‌شرقی ایران. یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1400; 8 (1) :56-67

گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران؛ قطب تبارزایی موجودات زنده ایران، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، skosaloo@mo
چکیده:   (1977 مشاهده)
تبار­زایی و تنوع ریختی گونه‌های Cousinia hypopolia، C. decipiens، C. esfandiarii، C. renominota، C. stahliana و C. daryoushiana  از بخشه Stenocephalae از سرده Cousinia که در مناطق شمال­شرقی ایران پراکنش دارند، مورد بررسی قرار گرفتند. توالی‌های هسته‌ای ETS , ITS و کلروپلاستی rpl32-trnL(UAG) برای 12 گونه (17 نمونه) تولید شد. روابط تبار­زایشی بین گونه‌ای با استفاده از روش استنباط بیزی و روش بیشینه درست نمایی بازسازی شد. همچنین نمونه‌ها از لحاظ صفات ریخت­شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه جدایی این گونه‌ها توسط نتایج حاصل از داده‌های مولکولی (داده‌های ترکیبی هسته‌ای ETS ,ITS و کلروپلاستی rpl32-trnL(UAG)) علی­رغم دارا بودن صفات ریختی و توزیع جغرافیایی بسیار مشابه تأیید شد. بر اساس مطالعه حاضر گونه‌های ذکر شده، بر اساس صفات ریختی و نتایج حاصل از داده‌های مولکولی از یکدیگر جدا می‌شوند. کلید شناسایی و شرح گونه‌ها ارائه می‌شود. این نتایج با مطالعات قبلی ریخت­شناسی، گرده­شناسی و تشریحی هم­خوانی قابل توجهی نداشت.
دریافت: 1398/7/14 | ویرایش نهایی: 1400/3/30 | پذیرش: 1398/9/8 | انتشار: 1400/3/15 | انتشار الکترونیک: 1400/3/15