%0 Journal Article %A Mousavian Kalat, Marayam %T Effects of salinity on some morphological and physiological parameters in four canola (Brassica napus L.) cultivars %J Nova Biologica Reperta %V 4 %N 2 %U http://nbr.khu.ac.ir/article-1-2944-fa.html %R 10.21859/acadpub.nbr.4.2.98 %D 2017 %K photosynthetic pigments, NaCl, hydroponic solution, photosynthesis, relative water content, %X این آزمایش به­ منظور بررسي تأثير شوري ناشي از کلرید سدیم بر برخي ویژگی­ های مورفولوژیکی و فيزيولوژيكي چهار رقم کلزا (Brassica napus L.) به نام­ های طلایه، ساری­گل، زرفام و اپرا انجام شد. گیاهان در محلول هوگلند با غلظت یک چهارم و وضعیت گلخانه­ ای رشد یافتند. هنگامی­ که گیاهان به مرحلۀ پنج­ برگی رسیدند، با غلظت­ های صفر (شاهد)، 50، 75 و 100میلی­ مولار NaCl تیمار شدند. ۱۴ روز پس­ از شروع تیمار، مرحلۀ برداشت انجام شد. سپس، طول اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب، سطح برگ، میزان فتوسنتز، محتوای کلروفیل ­­و کاروتنوئید برگ ارزیابی شد. نتایج آزمایش­ ها نشان داد که افزایش شوری موجب کاهش محتوای نسبی آب برگ، طول ریشه و اندام هوایی و سطح برگ می­شود. میزان فتوسنتز نیز در ارقام طلایه و ساری­ گل کاهش و در اپرا و زرفام افزایش یافت. تغییرات القاء­شده توسط شوری بر محتوای رنگیزه­ های فتوسنتزی دارای نوسان بود. درمجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که در میان ارقام تحت مطالعه، ارقام اپرا و زرفام نسبت به دو رقم دیگر در فاز رویشی واکنش بهتری تحت تنش شوری داشتند و واکنش رقم ساری­گل ضعیف ­تر از دیگر ارقام بود. %> http://nbr.khu.ac.ir/article-1-2944-fa.pdf %P 98-106 %& 98 %! %9 Original Article %L A-10-81-61 %+ Uramia University %G eng %@ 2423-6330 %[ 2017