دوره 10، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 46-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی‌مشهد، مشهد، ایران ، cheniany@um.ac.ir
چکیده:   (1313 مشاهده)
گندم (Triticum aestivum L.) یکی از مهم­ترین غلات زیرکشت در جهان و ایران، هرساله توسط بیماری­های زیادی از جمله بیماری­های قارچی فوزاریوم تهدید می­شود. با توجه به ویژگی های منحصربه فرد نانوذرات، نانوذره مس­اکسید پتانسیل بالایی در خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی از خود نشان می­دهد. هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای اثرضدقارچی نانوذره مس­اکسید و فرم توده آن بر سرکوب قارچ Fusarium calmorum گندم است. به این منظورآزمایش گلدانی با تیمارهای 4 سطح (10، 250، 500 و 1000 میلی­گرم درلیتر) نانوذره و فرم توده مس­اکسید بر گندم رقم ­روشن آلوده به قارچ فوزاریوم صورت گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بهترین مهار بیماری­زایی ریشه در غلظت بالای­ نانوذرات نسبت به فرم توده آن صورت گرفت. غلظت­های 250 و 500 میلی­گرم درلیتر نانوذرات مس­اکسید به ترتیب، باعث بیشترین طول ساقه و ریشه و بیشترین وزن­خشک بخش هوایی و ریشه شدند. تیمار با غلظت­های میانه نانوذرات (10 و 250 میلی­گرم درلیتر)، محتوای کلروفیل a، کلروفیل­کل، کاروتنوئید، ضریب پایداری­کلروفیل، ضریب پایداری­غشاء و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. درحالی­که با افزایش غلظت هردوفرم نانوذره و فرم توده، محتوای کلروفیلb، مالون­دی­آلدئید، پراکسید هیدروژن و پرولین نمونه ها افزایش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت­های کم و میانه فرم نانواکسیدمس بر مهار قارچ مذکور در گندم نسبت به فرم توده­ای آن موفق­تر بوده است.

 
متن کامل [PDF 535 kb]   (449 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم گیاهی
دریافت: 1401/4/18 | ویرایش نهایی: 1402/4/5 | پذیرش: 1401/5/30 | انتشار: 1402/3/30 | انتشار الکترونیک: 1402/3/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.