Ganjeali V, Cheniany M, Taheri P, Mazaheri-Tirani M. Evaluation of antifungal activity of nano and bulk forms of copper oxide in wheat (Roshan cultivar). nbr 2023; 10 (1) :33-46
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3558-fa.html
گنجعلی وجیهه، چنیانی منیره، طاهری پریسا، مظاهری تیرانی مریم. ارزیابی فعالیت ضدقارچی فرمهای نانو و تودهای مساکسید در رقم روشن گندم. یافته های نوین در علوم زیستی. 1402; 10 (1) :33-46
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3558-fa.html
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسیمشهد، مشهد، ایران ، cheniany@um.ac.ir
چکیده: (2489 مشاهده)
گندم (Triticum aestivum L.) یکی از مهمترین غلات زیرکشت در جهان و ایران، هرساله توسط بیماریهای زیادی از جمله بیماریهای قارچی فوزاریوم تهدید میشود. با توجه به ویژگی های منحصربه فرد نانوذرات، نانوذره مساکسید پتانسیل بالایی در خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی از خود نشان میدهد. هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای اثرضدقارچی نانوذره مساکسید و فرم توده آن بر سرکوب قارچ Fusarium calmorum گندم است. به این منظورآزمایش گلدانی با تیمارهای 4 سطح (10، 250، 500 و 1000 میلیگرم درلیتر) نانوذره و فرم توده مساکسید بر گندم رقم روشن آلوده به قارچ فوزاریوم صورت گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بهترین مهار بیماریزایی ریشه در غلظت بالای نانوذرات نسبت به فرم توده آن صورت گرفت. غلظتهای 250 و 500 میلیگرم درلیتر نانوذرات مساکسید به ترتیب، باعث بیشترین طول ساقه و ریشه و بیشترین وزنخشک بخش هوایی و ریشه شدند. تیمار با غلظتهای میانه نانوذرات (10 و 250 میلیگرم درلیتر)، محتوای کلروفیل a، کلروفیلکل، کاروتنوئید، ضریب پایداریکلروفیل، ضریب پایداریغشاء و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. درحالیکه با افزایش غلظت هردوفرم نانوذره و فرم توده، محتوای کلروفیلb، مالوندیآلدئید، پراکسید هیدروژن و پرولین نمونه ها افزایش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظتهای کم و میانه فرم نانواکسیدمس بر مهار قارچ مذکور در گندم نسبت به فرم تودهای آن موفقتر بوده است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم گیاهی دریافت: 1401/4/18 | ویرایش نهایی: 1402/4/5 | پذیرش: 1401/5/30 | انتشار: 1402/3/30 | انتشار الکترونیک: 1402/3/30