دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ، hmorovvati@ut.ac.ir
چکیده: (456 مشاهده)
جوانه گندم غنی از آنتیاکسیدانهایی مثل ویتامین E، تیامین، زینک، روی، فنولیکاسید، رزورسین، آمینوفنل و آمینوبنزوئیک اسید و توکوفرول و دارای خواص دارویی فراوانی مثل خواص ضد دیابت، ضد جهش، آنتی هیپرگلیسمی و ضد سرطان می باشد و همچنین گزارش شده که مولکول های آنتی اکسیدانی جدا شده از جوانه گندم می توانند از آسیب اکسیداتیو DNA در In Vitro جلوگیری کنند. استات سرب باعث ضعف، ناتوانی ذهنی و رفتاری در کودکان شده، منجر به ناشنوایی و کوری، کاهش کیفیت اسپرم و کاهش توانایی باروری در مادهها نیز میشود. فلزات سنگین مثل سرب میتوانند اثرات مضر خود را از طریق گونههای فعال اکسیژن (ROS) و یا مهار فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی ایجاد کنند. در این تحقیق از 30 رت ویستار بالغ ماده در 6 گروه استفاده شد: گروه کنترل، گروه استات سرب با دوز 10 میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن، گروه 100 میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن و 200 میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن عصاره جوانه گندم و گروه همزمان سرب با دوز 10 میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن و 100 و 200 میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن عصاره جوانه گندم. در مقایسه با گروه کنترل، وزن رتها و تخمدان در گروه سرب با دوز 10 میلیگرم/ کیلوگرم کاهش یافت (P<0.5) و ضخامت کپسول تخمدان، و قطر و تعداد فولیکولها نیز در این گروه کاهش داشت(P<0.5)، در حالی که تعداد فولیکولهای آترتیک افزایش نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد مصرف خوراکیهای حاوی عصاره جوانه گندم مثل سمنو یا گندم جوانه زده میتواند آسیبهای ایجاد شده با سرب را، بسته به دوز اعمال شده، بهبود ببخشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم جانوری دریافت: 1403/6/4 | ویرایش نهایی: 1404/1/17 | پذیرش: 1403/12/12