Nova Biologica Reperta
یافته های نوین در علوم زیستی
NBR
Basic Sciences
http://nbr.khu.ac.ir
1
admin
2423-6330
2476-7115
10.52547/nbr
en
jalali
1396
12
1
gregorian
2018
3
1
4
4
online
1
fulltext
fa
جداسازی و شناسایی باسیلوس مولد آلفا آمیلاز گرمادوست: بهینه سازی تولید و بررسی فعالیت و پایداری دمایی
Isolation and identification of Bacillus producing thermophilic alpha amylase: production optimization and investigation of the activity and stability of enzyme.
میکروبیولوژی
Microbiology
مقاله پژوهشی
Original Article
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">آلفاآمیلازها، مهم­ ترین و پرکاربردترین آمیلازها در صنعت نشاسته هستند. در میان آلفاآمیلازها، انواع گرمادوست به ­دلیل پایداری و فعالیت در دماهای بالا مهم</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">­</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">ترند. این آنزیم­ها به­ وسیلۀ میکروارگانیسم­ های گرمادوست ازجمله باکتری­ها تولید می ­شوند. آلفاآمیلازهای گرمادوست در صنایع مختلف از جمله فرآوری نشاسته، مواد شوینده و سوخت زیستی کاربرد دارند. در این تحقیق، باکتری­ های مولد آلفاآمیلاز گرمادوست از چشمه­ های آب گرم روستای گُروه واقع در استان کرمان شناسایی و جداسازی شدند. براساس نتایج غربال­گری در محیط اختصاصی مایع و جامد، سویۀ </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AT59</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;"> به­ منزلۀ سویۀ برتر انتخاب شد. بررسی­ های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">16S rDNA</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;"> نشان داد این سویه­ به جنس باسیلوس تعلق دارد و گرم مثبت، کاتالاز مثبت، هیدرولیزکنندۀ کازئین و تخمیرکنندۀ قند­های لاکتوز و ساکاروز است. نتایج بهینه ­سازی محیط تولید آنزیم نشان داد در میان منابع کربن، نیتروژن و یون تحت بررسی، نشاسته (1 گرم بر لیتر)، ژلاتین (2 گرم بر لیتر) و سولفات منیزیم (یک گرم بر لیتر)، بیشترین اثر افزایشی را بر تولید آلفاآمیلاز سویۀ </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AT59</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;"> داشته­ اند. علاوه­ براین، </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">بیشترین</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;"> تولید آنزیم این سویه در محیطی با 5 </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">pH</span></span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">به­ دست آمد. این آلفاآمیلاز به­ ترتیب بیشترین فعالیت و پایداری را در دماهای 80 و 70 درجۀ سانتی­ گراد داشته­ اند. این یافته­ ها پیشنهاد می­کند این آنزیم پتانسیل زیادی برای استفاده در صنعت نشاسته دارد. </span></span><br />
<br />
<br />
Alpha-amylases are the most important amylases used in industry. Among them, thermophilic alpha-amylases are of particular importance, which is due to their activity and stability in high temperatures. These enzymes produced by thermophile micro-organisms including bacteria. These thermophilic alpha-amylases are used in various industries such as processing of starch as well as production of detergents and biofuels. In this research, the bacteria which produce the thermophilic alpha-amylases were isolated and characterized in hot springs of Gorooh village in Kerman province. According to the results of screening on the specific liquid and solid media, AT59 was selected as the best strain. Morphological and biochemical characterization of the isolated strain indicated that it belonged to <em>Bacillus</em> sp. and was gram-positive, catalase positive, casein hydrolyzing and acid producing from lactose and sucrose. The results obtained from the optimization of the enzyme production medium showed that among the carbon, nitrogen and ion sources investigated, starch (1 gr/l), gelatin (2 g/l) and magnesium sulfate (1 g/l) had the most increasing effect on the production of AT59 alpha-amylase. Moreover, the highest enzyme production was obtained at pH 5. This enzyme also demonstrated the highest degree of activity and stability in 80 and 70 ℃, respectively. These findings suggested that this enzyme has a considerable potential for use in starch industry.<br />
<br />
<br />
<br />
آنزیم های گرمادوست, تولید, چشمۀ آب گرم, غربال گری
hot spring, production, screening, thermophilic enzymes
288
298
http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-81-95&slc_lang=fa&sid=1
Saide
Afrisham
سعیده
افریشم
10031947532846008776
10031947532846008776
Yes
دانشگاه شهید باهنر کرمان
Arastoo
Badoei-delfard
ارسطو
بدویی دلفارد
10031947532846008777
10031947532846008777
No
Shahid Bahonar University of Kerman
دانشگاه شهید باهنر کرمان
Abdolhamid
Namaki Shoushtari
عبدالحمید
نمکی شوشتری
10031947532846008778
10031947532846008778
No
Shahid Bahonar University of Kerman
دانشگاه شهید باهنر کرمان
Zahra
Karami
زهرا
کرمی
10031947532846008779
10031947532846008779
No
Shahid Bahonar University of Kerman
دانشگاه شهید باهنر کرمان
Saeid
Malek-abadi
سعید
ملک آبادی
10031947532846008780
10031947532846008780
No
Shahid Bahonar University of Kerman
دانشگاه شهید باهنر کرمان