دوره 12، شماره 3 - ( 6-1404 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mahdavi Z, esmailpoor B, azarmi R. Evaluation of morphophysiological and biochemical traits of stevia plants treated with glycine betaine nanoparticles and fish waste fertilizer in response to salinity stress.. NBR 2025; 12 (3)
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3733-fa.html
مهدوی زهرا، اسماعیل پور بهروز، آذرمی رسول. ارزیابی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه استویا Stevia rebaudiana Bertoni تیمار شده با نانو ذرات گلیسین‌بتایین و کود مایع ضایعات ماهی در پاسخ به تنش شوری. یافته‌‌های نوین در علوم زیستی. 1404; 12 (3)

URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3733-fa.html


دانشگاه محقق اردبیلی ، behsmaiel@yahoo.com
چکیده:   (1504 مشاهده)
شوری به عنوان مشکل اصلی نامطلوب بر بهره­وری گیاهان تأثیر می­گذارد. پاسخ گیاهان به تنش شوری بر اساس صفات بیوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیکی ارزیابی شده است. کاربرد فناوری­های نانو و کودهای زیستی از جمله روش­های جدید برای کاهش اثرات تنش شوری است. بدین جهت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مختلف در این آزمایش محلول­پاشی تعدیل­کننده­های شوری در پنج سطح (شاهد، 15و 30 میلی­گرم در لیتر گلیسین­بتایین بدون کود مایع ضایعات ماهی، 15و 30 میلی­گرم در لیتر گلیسین­بتایین به همراه کود مایع ضایعات ماهی  15درصد) بود. تنش شوری به صورت نمک ­کلرید­سدیم درغلظت­های مختلف (0، 30، 60، 90 میلی­مولار) اعمال گردید. نتایج نشان داد که شوری پارامترهای رشد، محتوای نسبی آب، رنگیزه  a*و b* را تحت تأثیر قرار داده و فعالیت فنل کل، پراکسید هیدروژن (H2O2)، مالون­دی­الدئید (MDA)، پرولین و کربوهیدرات­های کل را در مقایسه با نمونه­های کنترل افزایش می­دهد. تنش شوری90 میلی­مولار باعث افزایش 46/70درصدی کربوهیدرات کل، 66/66 درصدی پراکسیدهیدروژن،  66/66 درصدی مالون­دی­الدئید، 04/67 درصدی نشت الکترولیت و 21/47 درصدی محتوای پرولین نسبت به شاهد شد. از سوی دیگر، محلول­پاشی همزمان گلیسین­بتائین در غلظت 30 میلی­گرم در لیتر و کود مایع ضایعات ماهی در غلظت 15درصد باعث افزایش صفات رشد ریشه و اندام­هوایی و تعدیل اثرات منفی تنش شوری بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شد. به طورکلی، کاربرد نانو ذره گلیسین­بتائین همراه کود مایع ضایعات ماهی، می­تواند به عنوان یک راهکار جدید برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاه استویا و سایر محصولات زراعی و باغی استفاده شود.
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم گیاهی
دریافت: 1404/2/15 | ویرایش نهایی: 1404/10/6 | پذیرش: 1404/6/24 | انتشار: 1404/9/29 | انتشار الکترونیک: 1404/9/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.




کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته‌های نوین در علوم زیستی است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Nova Biologica Reperta

Designed & Developed by : Yektaweb